Ann Westermark har haft sin första skrivarkurs i Annes Hus. Nästa kurs blir lördag 3 september klockan 11-17. 

 

 

 

Läs nedan hennes tankar om skrivande. Läs mer under rubriken Kreativa möten. Skrivarkurs

 

 

Ann skriver:

I jobbet möter jag skrivare som har en stark och innerlig dröm om sitt skrivande; hur processen ska se ut och vad som ska skapas. För några går tankar, fantasi och inlevelse även längre än så, till framtida situationer efter att en roman eller kanske diktsamling, är skriven, utgiven och mottagen. Är du en av de skrivare som drömmer dig fram, och väntar på att porten till verkligheten ska öppnas, utan att på allvar vilja förflytta dig ur möjligheternas mjuka, trygga dunbolster? För tänk om… Eller har pennan hittat till pappret, och är fingrarna näst intill magnetiska mot tangenterna, så att du skriver för att du måste skriva, för att du älskar att göra det eller för att ditt skrivande hjärta på egen hand tagit sig friheten att göra sig hörd?

Drömmen om ett skrivande hjärta kan vara en utomordentlig start för den som vill göra allvar av sitt skrivande. Det gäller bara att hitta bron mellan dröm och verklighet, så att inte drömmen blir slutstationen. För att hitta en bärande övergång behöver vi skriva. Bron mellan fantasi och skapande är handling. Det kan låta burdust men om du verkligen vill skriva – skriv. Tänk på att när någon inte ”kan” skriva, handlar det ytterst sällan om att inte förmå forma bokstäver och meningar, utan snarare om upplevelsen av att inte kunna skriva så bra som man önskar. Då är drömmen, och de förväntningar som drömmen bär, inte en hjälp utan ett hinder. Allt man gör jämförs skoningslöst med den redan perfekta fantasin. I denna är texterna redan färdigskrivna och bearbetade. Säkrast att stanna där… det är en fälla. Fantasi men inte skapande.

För den som inte upplever sig ”kunna” skriva, är rådet därmed att starta i andra änden, utan minsta förväntan på resultat. Skriv för att ha roligt, skriv för att utforska, skriv för dig själv, skriv utan att tänka, skriv av dig, skriv till dig själv, skriv med ett barn, skriv knäppt, skriv så att du fnittrar, skriv utanför ramarna, skriv det du aldrig tidigare tänkt skriva, skriv utan att värdera, skriv i korta pauser och så snart du får minsta impuls eller tendens till idé. Mitt tips i denna situation är att dels svara an i det ögonblick du känner minsta lust, så att du kommer igång just nu (allt sker faktiskt nu, det går inte att agera i ett ”sedan”, endast i nya chanser till ett annat nu), dels att ta emot det som kommer på skärmen eller pappret med glädje och kärlek utan kritiska blickar och tankar. Ett annat tips är att använda dig av Författarkortleken, med vilken du skriver en berättelse på tre minuter, och har hur roligt som helst. Värdera inte i bra och dåligt, utan var tacksam för att du skriver och att proppen är ur. Var snäll mot dig själv. Se med nyfikenhet på vad som kommer. Släpp fram humorn och självomsorgen. ”Ja men så fint, nu är jag igång!”

Ytterligare andra skriver och skriver; sittandes, ståendes, liggandes och i sällsynta fall även promenerandes, utan att se hur texten ska formas eller vad det kan bli av den. Förr eller senare behöver de flesta av dem, för att behålla lusten, hitta den röda tråden, mejsla fram en inneliggande struktur och få ett hum om vad det är för slags text som är på väg att bli till. Kanske är det flera olika berättelser på gång, som behöver ta skilda vägar för att kunna färdigställas. Ofta hjälper det att sätta upp ramar, så att man får något att luta sig emot. Den som är så ett med, och inne i, sin text kan behöva hjälp att få syn på den utifrån.

Ett sätt att komma loss, och att komma vidare, är naturligtvis att gå en skrivarkurs. Min förhoppning är att någon av Skrivhälsans skrivarkurser, skrivarretreater eller skrivterapikurser ska motsvara det du letar efter; i Sverige eller utomlands. Du kan även få en 2-timmars exklusiv coachning, i Skrivhälsans ateljé i Majorna, Göteborg. Och för dig som skriver professionellt i jobbet eller är chef och ledare i behov av kompetensutveckling i skrivandets konst, ger jag skräddarsydda träffar. Välj mellan en enstaka halvdag till terminslånga löpande inspirations- och utbildningspass, anpassade direkt till dina aktuella arbetsuppgifter, där du med klarare blick och nya verktyg når en varaktig skrivutveckling.

Ta del av det öppna utbudet och hör av dig om du vill veta mer om tilläggstjänsterna. Bland nyheterna i det öppna utbudet finns två skrivarkurser (dagskurser) på Annes Hus i centrala Göteborg i sommar. En skrivarkurs på Maltas systerö Gozo den första veckan i oktober är också eventuellt på gång. Hör av dig om den är intressant. Välkommen.

Ann Westermark

Skrivhälsan och skrivarkurserna på Annes Hus:

 

Bo och skriv i Annes Hus

För dig som vill skriva på egen hand och bara behöver lugn och ro är en minisuite i Annes Hus en möjlighet. Valentinrummet är extra ljudisolerat.

Ny skylt finns vid husets entré med denna information:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta

Göteborg