För att vi ska få full tillgång till oss själva så behöver vi stillhet. Därför vill jag lovprisa skogen i denna utställning. I skogen finns träden med vajande kronor som ständigt bjuder oss nya skepnader.

På denna sida vill jag hylla de två stora träden som växer på Annes Hus tomt.

Träd

Linden utanför huset har gjort mig nyfiken. Jag känner förundran och en helt annan samhörighet och tolerans med trädet sedan jag lärt mig vad det är som gör att det blir så klibbigt på trädgårdmöblerna som står under.

IMG_5527lindsng(3)

1976 då vi köpte huset av Bosse Winberg såg den späda lilla hängboken på hörnet ut så här. Nu har den vuxit och blivit väldigt stor.

Huset vitt 1975 Hängbok.019

 

Boken känner man igen på den släta stammen. Den som ristar in något i barken om trädet är tillräckligt stort från början, lämnar ett läsligt meddelande så länge trädet står kvar, kanske ett par hundra år.

Löven som är ätbara växer platt horisontellet för att samla maximalt med ljus. Då solen inte når ner och boklöven förmultnar långsamt växer sällan något annat i en tät bokskog.

Boken kommer till Skandinavien vid 3000 f. kr. och finns i södra Sverige och större delen av Europa. Många bokträd som får växa fritt blir mer än 40 meter höga.

Bokveden har man under långa tider använts till bränsle och till vissa redskap som utsatts för vatten, t.ex båtkölar och bordläggning i skutor under vattenlinjen. Virket var lätt att klyva med yxa vilket var en fördel innan de moderna sågarnas tid. Det hårda träet passade också bra till hjul för olika ändamål.

Trädet bokollon användes till grismat. Riktiga ollonår inträffar ungefär vart tionde år. Trädet tar lika lång tid på sig som eken att blomma. En ensam bok kan blomma i 40-årsåldern, men i bokskogen kan det ta 80 år till första blomningen.

Idag används bok främst till möbelvirke, parkettgolv, leksaker och glasspinnar då trät har en len yta. Trät är lätt att böja och torkar lätt och snabbt.

 

 

Så fantastiskt mycket fint och gott som träden ger !

 

Här en bild av blommande mandelträd. Nedan finner du recept på mandelskorpor.

 

Vi har mycket att vara tacksamma över eller hur ?

 

Avslutningsvis kan du lyssna till Sven-Bertil Taubes tolkning av Mandelträd som blommar och se en fin film om skogen.

 

Mandelträd  kan bli upp till åtta meter höga och blommar från februari till april med tre till fem centimeter stora, vita eller vitrosa blommor. De slår ut strax efter lövsprickningen, ofta ymnigt. Mandelträdet är till storlek, form och blad likt sin nära släkting persikan men har kala blad. Mandelträdets stenfrukt skiljer sig från persikans genom att den är torr och inte större än sex centimeter. Frukten är grågrön och lika luden som persikan. När frukten mognar sju till åtta månader efter blomningen torkar den ihop och öppnar sig, så att fröet inuti kan falla till marken.

 

 

 

 

Se denna film:

” Den inre skogen ” handlar om att skogen alltid fungerat som spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans inre.

Lyssna på dessa konstnärers tankar kring den livsviktiga skogen. C:a 60 minuter

https://www.svtplay.se/video/24541825/den-inre-skogen

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta