Kulturafton 1 oktober 2019 kl. 19.00

Välkommen på kulturafton med Leela Hansen; grundare av Göteborgs Yoga Centrum.

” Oberonede av vad som händer så är det detta jag vill göra, det finns en kraft inom mig som driver mig i det jag gör. Mina värderingar min tro på att detta som jag vill förmedla är viktigt inte bara för mig själv utan för många fler.”

Det är personer som tänker på detta sätt som jag inbjudit till höstens kulturaftnar för att ge oss som lyssnar inspiration.

Leela Hansen utstrålar detta i hela sitt väsen. Jag är så tacksam och glad över att hon ska komma och berätta om sin livsresa på denna kulturafton.

 

Läs mer om Leela i denna GP artikel från januari 2019

Leela har lärt tusentals göteborgare allt om yoga

Hon har guidat tusentals göteborgare i deras första möte med yoga och är en auktoritet både i Sverige och internationellt. Efter trettio år har Leela G Hansen och hennes Yogacentrum nu börjat om i nya lokaler. – Göteborgarna tog redan från början emot mig och yogan med öppna armar.

 

Genom åren är det många som stiftat sin första bekantskap med yoga genom Leela G Hansens gravidyoga-kurser. Vid starten för drygt trettio år sedan var hon en av de första i Sverige att erbjuda gravidyoga. Än i dag är kurserna de som blir fortast fulltecknade på Yogacentrum.

– Om jag stöter på nya människor på någon tillställning som känner till mig är det nästan alltid från gravidyogan. Det var nytt för de flesta då, men jag tycker att det togs emot väl. Många barnmorskor var nyfikna och feedbacken från föräldrar var att de tyckte att de kunde hantera smärtan vid förlossningen på annat sätt.

Tydlig dansk accent

Leela G Hansen visar runt i Yogacentrums lokaler på Otterhällan i Göteborg. Hon är liten och nätt, har en tydlig dansk accent och ger ett påtagligt närvarande och glatt intryck.

Inom Yoga-Sverige är hon en erkänd auktoritet, framför allt som pionjär och grundare av ett av Sveriges första yogacentrum men också som representant för Iyengaryogan, baserat på den indiske yogamästaren B K S Iyengars läror.

– När jag började undervisa i yoga på 80-talet fanns bara två andra personer i Göteborg som gjorde det. En kvinna vid Redbergsplatsen och en kvinna som hade yogalektioner i sin lägenhet i Vasastan. Då trodde många att yoga var att sitta med korslagda ben, tända rökelse och meditera. Vilket på ett sätt inte var helt fel, men inte i min yogaundervisning, ha ha!

Leela G Hansen kände sig välkommen i Göteborg från första stund.. Bild: Lisa Thanner

Att göteborgarna var positiva till den ganska okända yogan fick den nyinflyttade att känna sig välkommen.

– Ja, alla har varit öppna och nyfikna ända från starten.

Själv är hon född och uppvuxen i Danmark. Hon kom i kontakt med yoga på 70-talet när hon studerade på universitetet i Köpenhamn.

– Det var på den tiden man nästan hade slängt ut alla professorer, alla lade upp sina egna scheman. Jag var med i en grupp som studerade zenbuddhism, det var mitt första möte med österländsk filosofi.

Bodde i kollektiv

I kollektivet där Leela bodde gick några av de andra på yoga och hon blev nyfiken.

– Det var verkligen dansk hemmafruyoga! När jag var klar med universitet fick jag möjlighet att komma med i ett forskningsprojekt. Men då hade jag redan gått min första yogalärarutbildning, och fick välja: akademisk karriär eller yogalärare. Jag valde yogalärare och det har jag aldrig ångrat, nej, nej!

Med gester och eftertänksamhet försöker Leela förklara vad det är med yogan som fångar och har fortsatt att fånga henne.

– Allt du lär dig har du med dig hela livet. Jag upplevde tidigt att mitt medvetande förändrades, att mina sinnen skärptes och att jag blev mer grundad i min kropp. När man sedan kommer lite mer in i yogan upptäcker man en oändligt stor värld. Yoga är så mycket mer än bara olika asanas – att stå i olika ställningar.

Jobbig flyttprocess

De nya lokalerna ligger ett stenkast ifrån Smedjegatan i västra Nordstan där Yogacentrum huserade i över trettio år. Om det är något Leela G Hansen upplevt som besvärligt under åren som verksamhetsledare är det processen bakom flytten.

– Det var motigt när vi blev uppsagda. Den gamla ägaren ville ge kreativa verksamheter möjlighet att finnas. När en ny ägare köpte kvarteret ville de riva och bygga bostadsrättslägenheter. Ganska snart bildades grupper emot och Stadsmuseet ordnade debatter. Under några år fick vi respit några månader i taget, till slut blev det för jobbigt att avvakta och vi flyttade.

Väggarna i den nya lokalen är målade i ljusa, mättade färger och pryds endast av en grupp foton, samtliga närbilder av en yogande B K S Iyengar, som Leela G Hansen kom i kontakt med på 90-talet och som hon gradvis lade om sin yogautövning efter.

– Jag blev tillfrågad att vara med på en yogakonferens i London där B K S Iyengar var huvudperson och upptäckte hur mycket mer det fanns att lära sig!

Certifierad lärare

I dag är hon certifierad Iyengar-yogalärare och har själv utbildat cirka hälften av de drygt åttio lärare som finns i Sverige. Iyengaryogan skiljer sig från andra yogaformer genom att vara systematisk och precis. Positionen justeras så den blir anatomisk rätt med grundtanken att kroppen skall hålla hela livet.

Själv vill Leela G Hansen utvecklas, dels genom att fortlöpande utbilda sig hos ”lärare som kan mer än jag”, dels genom att fortsätta undervisa i yoga.

– Det är fantastiskt att få vara med och tända det där yoga-ljuset! De allra flesta märker redan efter sin första klass att de mår bättre och blir klarare i huvudet.

Yogasalen intill oss börjar fyllas. Det är en av Leelas grupper som förbereder sig genom att plocka fram sina yogamattor. Maritha Enström har gått hos Leela i två år och uppskattar Iyengaryogans precision.

– Jag tycker om att man är noga med att man gör rätt. Det gör att man blir fokuserad.

Lars Ekblom går sin första termin.

– Hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle gå på yoga skulle jag ha gapskrattat. Jag trodde inte att det var något för mig. Nu är jag helt fast. Jag märker att jag blir mjukare och mjukare, att jag kan röra på mig bättre plus att det blir en mental stund när man verkligen kopplar av.

Utvecklats till massrörelse

Från något ganska okänt när Leela G Hansen startade sin verksamhet på 80-talet har yoga gått till något av en massrörelse.

– Jag tycker verkligen att jag varit med och påverkat synen på yoga i Göteborg. Och det kanske också är en del i att jag känner mig så hemma här.

www.yogacentrum.com
www.facebook.com/Goteborgs.Yoga.Centrum

 

 

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta