Välkommen på 2017 års sista

Kulturafton den 5 december kl. 19.00

 

 

Temat för kvällen är Dylan på Svenska.

 

Vi får möta

Michael Ardenheim och Olof Andersson gitarr och sång och Gugge Hultman på piano.  Det blir en kväll med härlig musik och sång.

 

 

De är barndomskamrater och har spelat tillsammans i många år. Jag mötte dem på en kräftskiva i Lindome och blev helförtjust i deras musik. Jag fick veta att de gjort Bob Dylan föreställningar.
Michael  berättade att i samband med att Bob Dylan fick nobelpriset  förra året fick de en förfrågan om att göra en musikgudstjänst. Dylans texter är ju fyllda av så mycket poesi på så många nivåer, med både kärlek, politik och existentiella frågor med bibliska referenser och bildspråk. Idén mognade om att göra en föreställning med Bob Dylans texter och musik.

Resultatet har blivit ett antal konserter i olika kyrkor i Västsverige.

 

 

 

Nu kommer Michael, Olof och Gugge till Annes Hus i Advetstid.

I decembermörkret får vi lyssna till tolkningar av Dylans musik och texter och i stillhet begrunda hans sociala och politiska engagemang som kan ha stor betydelse också idag.

 

 

Bob Dylan

 

Utdrag från Vikipedia

Bob Dylan (IPA/ˈdɪlən/), född Robert Allen Zimmerman den 24 maj 1941 i Duluth i Minnesota, är en amerikansk singer-songwriter, författare, regissör, poet, gitarrist, keyboardist samt munspelare, vid senare tid programledare i radio. Dylan har varit en frontfigur inom populärmusik i närmare femtio år, ofta beskriven som en levande legend inom rockmusiken.

Han tilldelades år 2016 Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.[1]

Många av Dylans mest prisade låtar kommer från 1960-talet, då han kom att bli en förgrundsfigur i USA och han ansågs av många skildra en hel generation. Några av hans sånger, såsom ”Blowin’ in the Wind” och ”The Times They Are a-Changin’”, blev ledmotiv till den amerikanska antikrigs- och medborgarrättsrörelsen. Många av Dylans tidiga texter behandlade politiska frågor, samhällskritik, filosofi och litterära influenser, och trotsade dåvarande konventioner inom popmusiken och vände sig mycket till motkulturen. Medan han utvecklade och personifierade musikstilar, har han visat tillgivenhet till många traditioner inom amerikansk sång, från folkmusik och country/blues till gospel, rock’n’roll och rockabilly, till engelsk, skotsk och irländsk folkmusik, även jazz och swing.

Dylan uppträder med sin gitarr, keyboard och sitt munspel. Uppbackad av en varierande sättning av musiker, har han turnerat oavbrutet sedan slutet av 1980-talet, i vilket som har kallats för ”Never Ending Tour”. Han har även spelat tillsammans med andra stora artister.

Dylans första album Bob Dylan som släpptes 1962, följdes sedan av många prisade album som The Freewheelin’ Bob Dylan (1963), Highway 61 Revisited (1965), Blonde on Blonde (1966), Blood on the Tracks (1975), Oh Mercy (1989) och Time Out of Mind (1997).

Dylan tog medvetet upp arvet efter Woody Guthrie. Han besökte denne på hans dödsbädd och lovade då att föra Guthries gärning vidare. Folkmusik och arbetarsånger som Joe Hills[2] inspirerade honom tidigt, men också franska poeter som Arthur Rimbaud reflekteras i hans texter.

Dylans musik bestod i början mest av politiska och sociala protestsånger, till exempel ”A Hard Rain’s a-Gonna Fall” och nämnda ”The Times They Are a-Changin'”. Denna ”revolutionära period” följdes av en mer surrealistisk period i mitten av 1960-talet, då hans texter var kryptiska och ironiska. Under denna period släppte han singeln ”Like a Rolling Stone” som med sin längd och text blev en milstolpe[källa behövs] inom populärmusiken. Dylans musik blev senare mer inåtvänd, med delvis religiösa texter. Dylan har haft två framträdande religiösa perioder, först en kristen, sedan en judisk.

 

Varmt välkommen till en stämmningsfull musikkväll den första veckan i Advent

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta

Göteborg