MODE

 

Jag heter Anne och startade  Annes Hus hotell 1999 med syftet att få tid att ägna mig åt textil arbete. Jag hade då ingen aning om att det skulle ta mig så många år att få tid och utrymme att satsa på mitt skapade av hela kreationer vilket jag tycker är ett sant nöje. Nu är tiden kommen då jag på allvar vill ägna mig åt ett lekfullt och kreativt skapande både av nytt och gammal få de olika delarna att förstärka varandra genom form och färg.

 

 

Denna sida är skapad för dig som tycker om kläder och är intresserad av hållbart mode.

Sidan är under bearbetning och kommer inom kort att struktureras upp. Här nedan ett smakprov på en kreation skapad i det jag kallar Skönhetens second hand.

 

Under året som gick anlitade jag en fotograf för att skapa visuella bestående bilder av mitt skapande. Bilden nedan är tagen av Fotograf  Julia Cronkvist och modellen heter  Julia Lönnqvist och är dotter till en hotellgäst som bodde hos mig vid denna tidpunkt.

 

Kreationen Julia bär kostar 1600:- och inkluderar

* klänning i mossgrön bomull/viskoscrepe,

* stickad bolero i terrrakottanyans med

* viskoshalsduk med satinband,

* halsband i terrakottafärgade glaspärlor,

* mossgrön bomullshatt med limefärgad tygblomma och

* kasse i terrakottafärgad kanvas med applikatiioner

Storlek S-M

 

 

Min avsikt är att detta ska ska bli en vital del av Annes Hus verksamhet och jag visar därför bilden ovan som ett exempel på ovanstående text. Jag kommer också att använda mig av mitt just öppnade Instagramkonto som heter

anneclaessondesign

Där kommer bilder att placeras av olika kreationer med prisuppgift.  Lite som exemplet ovan. Det kommer att ordnas öppet hus för allmänheten med visningar av Annes Hus verksamheter. Dessa visningstider kommer att presenteras på denna sida liksom på Facebook och Instagram

 

 

Hur kan vi hjälpa till att skapa ett hållbart mode ?

Vi behöver kunskaper för att kunna göra kloka val.

På denna sida finns informativa  videofilmer om den förfärliga miljöpåverkan som modet fram till dags datao har skapat.

Mode: utveckling eller död

Efter årtionden av lyx, överflöd och en till synes omåttlig efterfrågan på kläder står modevärlden vid ett vägskäl. Den globala uppvärmningen och hållbar utveckling, kulturell representation och appropriering, jämlikhet och genus; de politiska frågor som håller på att förändra världen i grunden går inte längre att ignorera. Kreatörer och varumärken utsätts för allt skarpare granskning. Hur tacklar modebranschen utmaningarna den står inför, och hur förhåller den sig till denna nya verklighet? Kan en slit- och slängindustri överleva i en hållbar framtid?

Skandal i modevärlden

https://www.svtplay.se/video/33309886/skandal-i-modevarlden?id=jgqqqPq

Ett felsteg på catwalken? Ett burop? Bara bagateller. Modevärldens skandaler är mycket värre än så. Chanels påhopp på Paco Rabanne, passionsmordet på Guccis arvinge, Naomi Campbells telefonattack, Alexander McQueens tröjannonser är bara några exempel. Ända sedan bikinin uppfanns har både design och designer rört upp starka känslor. Det är kanske oundvikligt i en bransch som hela tiden vill tjäna så mycket pengar som det bara går genom att få maximal uppmärksamhet. Det känns så sorgligt att se kvinnor utnyttjas och för all del en del män som material. Att genomskåda hur den som vill ha maximal vinst agerar och och bojkotta är en väg mot ett bättre samhälle. En annan mycket kraftfullare väg är att uppmuntra den unga generationen att följa sitt hjärta och hitta ett syfte med sitt liv där individen kan få utlopp för sin sunda unika livskraft.

 

 

Hållbart mode

För mig känns det viktigt att slå ett slag för hållbart mode. Länge nog har vi överkonsumerat kläder. Detta har ofta skett på ett icke ansvarsfullt sätt där miljö och hälsa fått ge vika för vinstintressen i länder som t.ex  Bangladesh , Indien, Kina och Pakistan.

Denna sida syftar till att inspirera till att finna sin egen stil och att skapa en garderob som är tidlös och förankrad i det vi verkligen tycker om. Att enkelt och lätt kunna förnya i sin egen garderob med lätta penseldrag är för mig ett nöje. För att minnas hur jag kombinerat olika kreationerna och kunna avgöra om jag gillar det jag ser fotograferar jag mig själv i spegeln. Ett enkelt och okomplicerat sätt att för mig få distans till det jag håller på med.

Mode är för mig flera olika saker men detta är de gemensamma delarna

  • Tidlös skönhet som varieras med olika färger
  • Kläder måste kännas trivsamma, bekväma, fräscha eller vackra. Eller allt på en gång
  • Mode är en helhet för mig där de olika delarna förstärker varandra.
  • Accessoarer är förstärkningar som fyller olika behov. Till exempel en väska som passar till och uppfyller stundens behov. Gäller också huvudbonad, kavaj eller kofta.
  • Smycken kan ibland förstärka, örhänge , halsband, skärp etc.
  • Mode är för mig lek med färger och det vill jag nu visa upp under denna huvudsida.

 

 

Sedan jag var barn har jag älskat tyger. Gärna i färg och alltid i sköna kvaliteér. För min första lön som 14-årig grönsaksförsäljerska på Rantorget köpte jag ett småblommigt tyg för att sy långbyxor och skjorta.  Dessa kläder väckte mycket positiv uppmärksamhet. Mamma prenumererade på Damernas värld och där fanns ibland inspirerande reportage om Katja av Sweden, Maud Fredin Fredholm, Marimekkos och Gunilla Ponténs kollektioner. Alla plagg hade det gemensamt att det var alltför dyra för en skolflicka.

Jag började sy mina egna kläder och blev uppmuntrad av min farmor och av min historielärare. På gymnasiet sydde jag en klänning med kapuschong och bjällra i toppen. Magister Blomé på Lundby sam uppmärksammade detta på ett uppskattande vis. Uppmuntran och att någon ”ser” tror jag har stor betydelse. För mig blev tyger tillbehör och sömnad ett livslångt intresse.

 

 

Men nog blir det på ett annat sätt då den profesionella fotografen Julia Cronkvist håller i kameran och ett sant nöje för mig att se mina fina vänner posera i trädgården

 

Här nedan följer olika rubriker.  Allt för att det ska vara lätt att svajpa dig vidare för det som intresserar Dig. Här finner du länkar till filmer och böcker och mina tankar om ett hållbart mode.                                                     HÅLLBARHET fick vi lära av den tidigare generationen. Den livshållningen och kunskapen måste vi återerövra. Vi behöver ta ett långt större ansvar för oss själva och varandra och se den helhetsvärld vi är en del av. Jag drömmer om att skolan ska vara hörnstenen i denna utveckling i hur vi kan skapa hållbarhet genom att spara och ta tillvara.
Att läsa boken MODESLAVAR ger en inblick i hur den globala jakten på billigare kläder gestaltar sig. Författarna är: Moa Kärnstrand, Tobias Andersson Åkerblom. Boken är mycket läsvärd.

 

 

 

Boken Modeslavar handlar om textilindustrins utveckling i västSverge hur man kan tjäna mest pengar utan att betala hela notan.

Boken Klara färdiga gå handlar om hur destruktivt konkurrens inverkar på ett globalt helhetstänkande men också för varje individ. Världen behöver ansvarstagande människor som samarbetar för att vi som art ska överleva.

 

 

 

 

 

Modeindustrins smutsiga baksida

https://www.svtplay.se/video/23019070/modeindustrins-smutsiga-baksida
Filmen är tyvärr borttagen men sök på modeindustrins-smutsiga-baksida så finner du material.

Filmen handlar om handlar om en frimodig tjej som insett farorna med modeindustrins härjningar och hennes efterforskningar

Den giftblå floden

Jag tror att din medkänsla väcks då du ser denna film. Vi behöver öppna våra ögon.  Vad vi gör påverkar andra delar av vår gemensamma boning; jorden

https://www.svtplay.se/video/27659457/den-giftbla-floden?start=auto

Filmen är 52 minuter och vi får ta del av då fattiga länder tillverkar våra billiga kläder.  I  bl.a. länder som Indien och Bangladesh får människorna vid floderna betala ett högt pris där det saknas miljökrav.

 

Nordsjön – att obducera ett hav

https://www.svtplay.se/nordsjon-att-obducera-ett-hav

Denna film är den första av två som handlar om Nordsjön. Ännu en i raden av filmer som– hur vår livsstil påverkar vår jord och våra hav. Det är en hoppfull film för både jag och du kan bidra till en fin livsstil där vi glädjer oss åt varandra. Vi blir bättre på att samarbeta och och vi kan bli bättre på att se varandra.

 

Svensk textil-HISTORIA

https://www.svtplay.se/video/35191961/made-in-sweden-textilindustrin-som-forsvann?id=Kq2PPPY

 

Den svenska filmen Tuppen om textil industrin är sevärd. En härlig komedi med et seriöst innehåll med Magnus Härenstam i huvudrollen som tidsstudieman

 

 

 

Människa är människans gamma

Denna charmerande video nedan kommer att göra dig glad:

Den är 13 minuter lång. Se den till slutet, där kommer poängen.

Den handlar om hur måleri kan bidra till autentiska möten.

 

 

Vår klädsel och vårt ansikte är det som möter varje annan människa. Vad vill jag sända ut ? Vågar du visa Dig ?

Att följa sin innersta röst är ett arbete vi ofta behöver öva på. Känn rädsla och våga ändå är titeln på en superbra bok av Susan Jeffers. Den titeln är användbar i många sammanhang. Ärligt talat vad gör det vad någon annan tycker ? Säkert har du märkt att det är omöjligt att göra alla andra till lags så varför inte börja med dig själv. Följ din lust och din längtan så länge det inte går ut över någon annan. Själv påverkas jag mycket av naturen. Höstens alla färger påverkar mitt klädval liksom vårens och sommarens. Jag mår bra av att följa livets puls och mina egna impulser att härma naturen.

 

 

 

 

Jag har alltid varit förtjust i att skapa harmoni för mitt inre öga. Jag värdesätter skönhet runt mig och kan lägga ner hur mycket tid som helst för att skapa trevnad i de rum jag använder och i den trädgård som jag sköter om. Allt handlar om energi. Det är lusten som alstar vår energi.   Din och min uppgift i livet finns i mötet mellan glädjen att göra det vi tycker om och det som världen hungrar efter.

 

I utställningen EN NY JORD (länk) http://www.annes-hus.se/en-ny-jord/ingår tacksamhet och en vilja att tillvarata jordens och människors resurser. Att återanvända och inte slösa bort ändliga resurser.http://www.annes-hus.se/en-ny-jord/utstallning/alltings-mojlighet/

Under de senaste 20 åren har jag drivit Annes Hus hotell med konferenser, resor och kulturaftnar. Nu drömmer jag om att få  bli konstnär på heltid. Jag har gott om tyger och lekmaterial som jag samlat på mig under livet. Jag inser att jag inte kommer att använda allt så en hel del har jag skänkt bort men de käraste materialen använder jag nu för att skapa kreationer för att dela med mig av min skaparlust.

 

Färger

Färger är en av universums alla gåvor till mänskligheten. Vi påverkas mer av färgerna som vi omger oss med än vad vi tror. Eller vad tror du ? Vad signalerar våra klädval ?  Här följer tre intressanta filmer om  ” Jordens färger” som är mycket sevärda. Tyvärr är filmerna inte längre tillgängliga på UR.play men går säkert att efterforska.

https://urplay.se/program/202057-fargernas-hemligheter-jordens-farger

 

https://urplay.se/program/202058-fargernas-hemligheter-livets-farger

 

https://urplay.se/program/202059-fargernas-hemligheter-bortom-regnbagen

 

Mode

Kläder är som att rama in en tavla. Ramen framhäver målningen. Jag finner ett nöje i att välja ny ram efter behov varje ny dag. Hur vill jag känna mig idag ? Vem vill jag vara i mina och andras ögon. En bekväm klädsel är viktigt. Att trivas i ett klädesplagg  är A och O  för mig. Kläder är årstidsbundet. Vintertid gäller det att vara varmt klädd i första hand.

Det är stor skillnad om man går till ett arbete varje dag eller om man arbetar hemifrån. Att gå i joggingbyxor efter frukost sänker min känsla av välbehag. Jag vill känna mig fin när jag passerar en spegel på samma sätt som jag vill ha ordning omkring mig då jag ska arbeta. Helst och oftast vill jag se en färgglad klädsel. Det påverkar mitt humör. Att olika klädesplagg bildar en harmoni är viktigt. Det är ett anspråkslöst nöje som bara kostar lite omtanke.  Genom att skapa om och skapa nytt i olika kombinationer blir det förnyelse. Hjärnan tycker om omväxling.  Fröken Wallin på lågstadiet hade samma kläder varje dag. Det tyckte jag var tråkigt. Jag kan fortfarande se henne framför mig i den klänning hon alltid bar.

 

Ateljé

Att leka med färg och form och att skapa i textil är sann glädje för mig. Resultatet finner du i Ateljén, helt nysytt, infärgat second hand och kombinationer därav bildar unika tidlösa ensembler med kjolar och kavajer i mjuka naturmaterial. Fynd av gamla broderade dukar och vackert linne utgör basen i skapandet av kläder och väggdekorationer, på samma vis som gamla skinnkläder ger material till nya väskor och hattar. Välkommen att titta in !

 

Med varm hälsning

Anne

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta

Göteborg