VÅRA VAL

Den tredje livsprincipen i utställningen EN NY JORD  handlar om våra val. I varje stund i vårt liv ställs vi inför val som får betydelse för oss. Alla val har konsekvenser. En del val får stora konsekvenser andra val kanske vi anser får små konsekvenser men kan i det långa loppet ändå bli avgörande för hur våra liv gestaltar sig.

 

9 KARAMA -bilder1.001-001

 

Att förstå sig själv är grunden för medvetna val. Att ställa frågor till sig själv är en bra väg till självkännedom.

 

9 KARAMA -bilder7.007-001

 

Gör jag rätt val nu ? Vad kommer detta val att föra med sig ?

 

9 KARAMA -bilder8.008-001

 

 

Att förstå sina val  handlar mycket om kunskaper om vad som hänt oss under vår uppväxt.

 

 

Hinder f. medv.VAL -bilder.015-001

 

Kvinnan på bild här nedan har bland annat skrivit boken  ” Känn Rädsla och våga ändå ” Den har hjälpt mig mycket under min livsresa. Att inse att rädsla är en viktig känsla i våra liv men att den också kan hindra oss att göra det vi älskar. ” Rädslan är en mycket dålig rådgivare ” säger Anne Ramberg i ett sommarprogram i Juli 2019. Hon var under många år  Advokatsamfundets generalsekreterare.

 

 

Susan jeffers.016-001

 

 

 

Jag har ställt  frågan till mig själv är det rädsla eller kärlek som styr mig i detta val ?

 

9 KARAMA -bilder6.006-001

 

 

Här nedan har jag samlat filmer och föredrag som jag hoppas ska inspirera dig och ge klarhet om vem du är och vad du verkligen vill.  Jag vill påverka din och min uppmärksamhet på att försöka skapa en samhällsutvecklingen som trots allt som nu händer kan ge en positiv framidssyn.

Lycka är ett val. Lyssna på Kay Pollak

Föreläsaren, författaren och regissören Kay Pollak kan mycket möjligt vara en av de personer i Sverige som har förändrat flest människors liv. Med sina tusentals timmar på scen framför både privatpersoner och företag har han spridit budskapet om att vi kan förändra våra liv genom att förändra våra tankar. Med boksuccéer som ’’Att Välja Glädje’’ och ’’Att Växa Genom Möten’’ så släpper han nu sin nya bok ’’Ett Bättre Liv’’ – Att förändras en tanke i taget.

 

 

Uppriktighet

En film med Elisasbth Lesser som har ett lyckligt slut.

Att vara ömsint uppriktig och ha modet att tala om det som skaver handlar denna film om. Den är värd att spendera några minuter med.

 

 

 

Kollektiva val lägger grunden för hur ett samhälle utvecklas.

 

Vi är sent ute.  Att fatta politiska beslut som bygger på insikten om att allt ”Allt börjar med barnen” är ju ingen quick fix. Det är ett långsiktigt byggande.

Lyssna på vad forskningen säger om hur barndoms-trauma påverkar vår hälsa som vuxna.

Detta är en viktig kunskap för ALLA i samhället.

Värt att lyssna på  Dr. Gabor Maté om hur dolda minnen från det förfluta finns som oläkta sår bandomstrauman som brister varje gång någon inger mig en känsla av hopplöshet, övergivenhet eller att någon handlat respektlöst mot mig. Han berättar om olika läkprocesser.

Dr. Gabor Maté

Denna länk kan ge dig nya bilder av hur undervisning kan gå till.

https://urplay.se/program/162129-ur-samtiden-kunskap-for-framtiden. Du måste markera länken och klistra in för att kunna ta dela av denna föreläsning som är  59 min. Bernt Gustavsson, författare och professor i pedagogik, ger sina perspektiv på vad begrepp som kunskap, bildning och demokrati innebär i dagens samhälle.

Våra kollektiva val har en avgörande betydelse för vilken politik som är möjlig att välja. Vi behöver politiker som ser långsiktigt för att utveckla det bästa hos varje individ.

Inget land i världen har lyckats stoppa våld med enbart straff. För våld är ett beteendemönster som man lär in i barndomen. Många som upplever eller bevittnar fysiskt eller psykiskt våld kommer att använda våld mot andra eller välja en våldsam partner. Psykiskt våld är att utav en av sina närmaste bli förnedrad, föraktad, hånad och oälskad. de som utövar våld är olyckliga, osäkra och lättkränkta. De är arga på en värld som aldrig älskat dem. De låter sin smärta gå ut över andra. Det gör ont att dyka ner i vad barndomens trauma har lett till i livet men det krävs för att stoppa våldet.

 

 

Själens röda rum

Som en gåva från himlen finns denna serie för alla och envar att ta del av på Svtplay.

Passa på nu då den ännu ligger på svt.play

Vill du förstå hur vi människor fungerar är det en serie som också är en gratiskurs hur vi kan hjälpa varandra till läkning när vi förstår.

https://www.svtplay.se/sjalens-roda-rum

Här följer avsnitt 1  Programmet är 28 minuter

https://www.svtplay.se/video/30683978/sjalens-roda-rum/sjalens-roda-rum-sasong-1-avsnitt-1?info=visa

 

 

Olle Westberg har gett ut boken Den hotade demokratin. Vi behöver beslutsfattare som har goda kunskaper för att fatta goda beslut. Vi behöver väljare som förstår vad som är på väg att hända. Denna bok borde ALLA läsa. Nästa år är det val.

 

 

 

Beslutsfattare behöver gedigna kunskaper om orsak och verkan. Kvinnors utsatthet behöver bli synlig i politiken. Lyssna och lär av denna kämpande  kvinna. Eve Ensler vill nu använda sin kraft till förmån för alla kvinnor och män. Vi kan tillsammans skapa ett bättre samhälle

 

 

 

 

 

Pandemin har skapat ett ett rekordår för systembolaget. Många barn får betala ett pris som de inte klarar av. 20% av alla barn i Sverige har en alkoholist som förälder. Ingen kan förvånas över de senaste åren av amerikansk politik om man förstår den orsak och verkan som David Hendricks delar med sig av. Han har ägnat större delen av sitt liv för att förstå vad som händer med ett barn som utsätts för missbruk på olika sätt. Hur det ger livslånga effekter men att det också finns oanade resurser i våra hjärnor att läka tidiga sår. Min dröm är ett samhälle som omhuldar dessa insikter och ger omsorger för allas vårt bästa. Kollektiva val är den viktigaste aspekten i ett samhälle. Vi behöver varandra du och jag och dom andra som står utanför… Kunskap är nycklar till all form av harmoni.

 

 

 

 

 

Att ta reda på hur vår hjärna ser ut kan ge nycklar till bättre val för både psykiatriker och patienter. Daniel Amen är både hjärnforskare och psykolog och efter att ha tagit del av resultatet från 83 000 scannade hjärnor från 94 olika länder har han följande att berätta. Se programmet !  Vi behöver förstå för att förmå göra kloka val.

 

 

 

Vi behöver också förstå det samhälle vi lever i för att fatta kloka beslut. Sam Harris är en person som skrivit mycket om religion, vetenskap och våra värderingar. Här följer en tankeväckande föreläsning från Ted Talks

 

 

 

 

 

 

Kloka Caroline Myss talar med klokskapens stämma om hur våra val påverkar oss. Hon delar med sig av sina erfarenheter som psykoterapeut  från ett långt yrkesliv. Hon talar i denna film om hur vi kan bli observatörer i våra egna liv. Att våga ställa frågan till oss själva:  Varför blir jag sjuk just nu ?

 

 

I dag kan du

1) Iakta dina val
2) Begrunda följderna
3) Lyssna till ditt hjärta

 

 

Vi kan välja tacksamhet

 

Jag vill tacka livet

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
Det gav mig två ögon
Och när jag dom öppnar
Kan jag klart urskilja det svarta från det vita
Och högt däruppe himlens mantel strödd med stjärnor
I mängden människor, den Som jag älskar

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
De har gett mig hörsel
Som i all sin vidhet
Fångar natten och dagen
Syrsor och småfåglar
Turbiner, hammare, ett hund skall och ett ös regn
Och röstens ömhet hos den som jag älskar

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
Det har gett mig ljudet
Och hela alfabetet
Så att jag fick orden
För tankarna jag tänker
Moder, vän och broder
Ljuset som upplyser
Den karja väg min älsklings själ ska Vandra

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
Det gav mig lång vandring
För så trötta fötter
Jag gick genom städer
Genom djupa vatten
Över stränder, berg, i Öknar och på slätt land
Hem till ditt hus och dina Gröna ängar

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
Det har gav mig ett hjärta
Som i grunden darrar
När jag ser på frukten av det hjärnan skapar
Och det goda så långt borta från det onda
När jag ser in i dina klara ögon

Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket
Det har gett mig skrattet
Det har gett mig smärtan
Så att jag kan skilja lyckan ifrån sorgen
Dom två ting som skapar alla mina sånger
Och mina sånger som är era sånger
Och alla sånger som är samma sånger
Och mina sånger som era sånger
Och alla sånger som är sanna

 

Raymond talar om hur låg självkänsla ställer till det för oss men också hur man kan vända låg självkänsla  till en god självkänsla. Valet är ditt

 

 

 

Raymond förlorade sin lillasyster och sin far vid 6 års ålder. I egenskap av gudson till Chiles störtade president Salvador Allende tvingades han fly landet med sin lillebror och svenska mor.

Flykten gick via Mexiko där han blev brutalt misshandlad av en sadistisk rektor och senare utsatt för övergrepp under nästan ett års tid.

När han väl kom till Sverige vid 7-års ålder blev han slagen och mobbad p.g.a. sitt utländska påbrå och han hade sin första allvarliga tanke på självmord vid 10-års ålder. När han fyllde 12 år blev han placerad på internatskola och vid 19-års ålder mådde han så dåligt att han skar sig på kroppen med en rostig mattkniv och det var då som missbruket tog fart på allvar.

Efter drygt 20 års alkohol-, cannabis- och tablettmissbruk och ett liv fyllt av arbete, stress och jakt på bekräftelse – sålde han företaget, det stora huset och bilarna för att istället börja jobba på sig själv. Resultatet av det intensiva arbetet med sig själv ledde till att han slutade missbruka, blev kvitt sin stress och oro och blev den pappa som han alltid velat vara.

Han är idag en mycket eftertraktad föreläsare och coach inom ledarskap och personlig utveckling.

Raymond har två gånger fått äran att vara värd för “Sommar” i P1 (2001 samt 2008), blivit porträtterad i dokumentärfilmen “I faderns fotspår” (SvT), skrivit böckerna “Hur många gånger kan man döda en man?” (Forum 2001) och “Allt börjar med EN!” (Vulkan 2016) samt startat och byggt upp Svenska Innebandy Ligan (SIL) och “Barbro – Linje Naturell” med Barbro “Lill-Babs” Svensson.

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta

Göteborg