Den sjätte livsprincipen handlar om att förhålla sig oberoende

Välkommen till den sjätte delen av utställningen ”En Ny Jord”

 

Den sjätte livsprincipen för en rättvis och hållbar värld handlar om att förhålla sig öppen för det oväntade, att se på det som händer med nyfikenhet och förundran. Om att ha ett mål och en mening med sina göranden utan att låsa sig fast vid ett bestämt utfall eller specifikt resultat. Det är ett bra  förhållningssätt som skapar rymd och magi då vi öppnar oss för det okända.

 

 

 

 

Att leva sitt liv med en inre tro att allt ordnar sig bara jag gör mitt allra bästa är både vilsamt och spännande.  Att lyssna till den inre rösten som får vara kompass då något skaver  hellre än att hålla fast vid en plan som grundade sig på förutsättningar som kanske alls inte råder längre. Allting förändras och om vi likt floden kan kan låta vårt inre flyta lätt och utan motstånd väntar nya äventyr runt hörnet.

 

Att plantera vårlökar är spännande. Jag har planterat längs hela häcken och nu  hoppas jag  att alla hundratals scillas ska  blida ett blått fält genom att sprida sig med åren.

 

 

 

Till varje rum och livsprincip har jag valt en färg och ett tacksamhetstema som jag tycker passar till principen.

I det sjätte rummet är det färgen gult som solen i kombination med ljuset och det vita som framträder.

 

 

 

 

Rummet heter Viola och är ett av mina hotellrum. Rummet är tapetserat med en gul tapet.

 

 

 

I oberoende ligger ovisshetens visdom

Deepak Chopras ord blev betydelsefulla för mig

” I oberoende ligger ovisshetens visdom…I ovisshetens visdom ligger friheten från vårt förflutna, från det kända, som är fängelset byggt på våra gamla vanor.”

”Jag ska ta steget in i fältet för alla möjligheter och se fram emot den spänning som kan komma, när jag håller mig öppen för ett oändligt antal valmöjligheter. När jag tar steget in i fältet för alla möjligheter, kommer jag att uppleva allt det roliga, äventyret, magin och mystiken i livet.”

Dessa rader får mig att tänka på hur betydelsefulla de blev.  Jag tog nästan euforiskt till mig dessa ord som jag tolkade som om det var okey att längta efter äventyr och ”få tillstånd” att bejaka det roliga i livet.
Den röst jag uppfostrats med som sa ”-Anne du är så nöjeslysten” med en stark ton av missnöje inpräntade i mig att det var en dålig egenskap att vilja ha roligt, jag kanske rent av att jag var en dålig person.

När jag närmade mig 50, hade startat Annes Hus hotell efter 25 år som anställd i skolan och började fundera över vad jag tyckte var roligast av allt då hände det helt osannolika saker i mitt liv. Som egen företagare hade jag nu en ny roll där jag helt och hållet fick bestämma själv.

Det roligaste jag kunde tänka mig var att segla. Året var 1999 och jag började med att gå på årets båtmässa i februari.
8 månader senare var vi 20 personer som samlades på Landvetter för att flyga till Grekland . I Pireus väntade tre 36 fots segelbåtar som jag hyrt.


Jag hade inspirerats av Deepak Chopras ord som gav mig tillåtelse att förverkliga drömmen om att att segla i Medelhavet som jag haft alltsedan jag i min ungdom läst Göran Schildts bok ”Segla på Medelhavet ”
Det var enkelt. Jag lyfte på telefonluren och ringde in en annons i Göteborgsposten. Jag bokstaverade varje ord och fick sedan ett korrektur med pris på annonsen där rubriken löd:
” Skeppare och kursdeltagare sökes till äventys-segling i Grekland ” Jag fick massor av svar. I oktober stod vi alla samlade på Landvetters flygplats och väntade på det stora äventyret. Sträckan dit innehöll stora utmaningar. Om det ska jag berätta senare. Ett är i alla fall säkert. Jag ångrar ingenting. Jag lärde mig så mycket och jag hade verkligen roligt. Att växa som vuxen är en snårig väg att välja men så här 20 år senare kan jag utvärdera en väg full av spännande äventyr som hållit mig frisk och också bibehållet och förstärkt min nyfikenhet på det fantastiska liv vi har till låns.
Boken”Lev livet fullt ut” av Eckhard Tolle är den perfekta guiden för den som vill pröva.

 

Med vänlig hälsning

Anne Claesson

 

 

What does it mean to have an Open Mind?

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta