Kvinnan

 

Kvinnan som ljusbärare får stå i centrum i den sjätte livsprincipen för en rättvis och hållbar värld. Hon är en av naturens verkligt stora resurser. Kvinnan som i alla tider vårdat och hållit samman med stor kreativitet och isällan fått eller får den uppskattning hon förtjänat eller förtjänar.

 

 

 

 

Ekonomiskt beroende är ingen hälsosam utgångspunkt för jämlikhet. Kvinnan har hållits ner länge nog. Det är dags för den kvinnliga principen att få stå i fokus.

 

Flickor som växer upp med bekräftande fäder är priviligierade. Detta är Deepak Chopras äldsta dotter:

Lyssna på hennes berättelse  om sin uppväxt och de erfarenheter som hon nu vill dela med sig av.

 

Priyanka Chopra

 

Detta kapitel är ett sätt att visa tacksamhet för alla kvinnor som gått före oss.

När jag planlade utställningen visste jag att jag skulle använda Violarummet för att exponera det som är många kvinnors kreativa verk; broderier, spetsar och skönhet till vardag och fest. Jag hade bevittnat en utställning på Stadsmuseet där kvinnokläder och konst från Palestina exponerades och föredrag hölls på temat ”Att överleva i ett flyktingläger”
Jag hade just då också läst Simeone de Beauvoirs ”Det andra könet” och började se min mammas och mormors veckande av örnggottsband med större mildhet.

 

 

 

 

Jag vill hedra alla dessa kvinnor som behövt en överlevnadsstrategi och hela tiden strävat efter det vackra. Att hålla samman gruppen. Hålla reda på födelsedagar och se till barnen. Mitt hjärta sväller numer av ömhet och kärlek för alla händer som smekt och tagit hand om och fått så lite kredit och uppmärksamhet. Vad vi får bevittna av motsatsen vill ja inte ens skriva om. Nej jag vill hylla kvinnan genom tiderna, allt mod all kraft, all utmanade upproriskhet mot förtryck och förnedring. Det är på deras arbeten våra villkor i dag vilar. Ännu finns mycket mycket att uträtta !

 

 

Vi behöver veta hur kartan ser ut för att kunna finna rätt vägar. Det här behöver du och jag veta för att förstå !

Kärlek och lycka i senkapitalismens tid

Varför är vår självkänsla så beroende av kärlek? Förorsakade kärleken samma lidande förr som den gör idag? I ”Därför gör kärlek ont : en sociologisk förklaring” skärskådar den israeliska författaren och professorn Eva Illouz det kaos som präglar vår tids romantiska och sexuella förbindelser. Hon söker svaren genom att belysa den sociala kontext som kvinnor och män möts i idag. Moderator är Johanna Frändén, journalist. Inspelat den 28 september 2019 på Svenska Mässan, Göteborg. Arrangör: Judisk Kultur i Sverige.

https://urplay.se/program/214239-ur-samtiden-bokmassan-2019-karlek-och-lycka-i-senkapitalismens-tid?source=kunskapskanalen.se

 

Kvinnors konst – historiens ekande tystnad

Ringer det en klocka när du hör dessa namn: Artemisia Gentileschi? Rosa Bonheur? Kvinnliga målare har ofta förbigåtts i konsthistorien. Trots uppenbara kvaliteter. Den här dokumentären råder bot på detta. Ett program om livsöden och mästerverk från 1500-talet och framåt. Vilka var dessa kvinnor? Och hur bidrog de till konsthistorien?

https://www.svtplay.se/video/28006947/kvinnors-konst-historiens-ekande-tystnad

 

Vill du samtala om någon av dessa videofilmer  tillsammans med andra kvinnor så hör av dig så ventilerar vi våra tankar under det att vi dricker en kopp te i Annes Hus och tittar på utställningsrummet Viola. Kostnadsfritt.

Hjulmakaregatan 35 412 61 Göteborg

0046 31 20 94 00 0706-20 94 03

info@annes-hus.se

Priser

Karta

Göteborg